Czekoladowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże oraz 2 całe jajka i 1 żółtko, po czym wymieszać. Białko pozostawić do posmarowania rogalików. Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.
Mąkę oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i dodawać do masy oraz zimne rozpuszczone masło.
Kiedy masa będzie dość gęsta zagnieść ciasto rękoma dodając pozostałą część mąki. Ciasto wraz z miską wstawić do lodówki na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie pokroić na 8 równych części.
3.Na każdą część nakładać 1 kostkę czekolady, zawijać od szerszej strony. Skleić rogi i delikatnie zagiąć ku środkowi.
4.Piekarnik nagrzać do 160°C. Formę nasmarować oliwą. Układać tak aby zostawić pomiędzy nimi odstępy. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym białkiem. Piec około 20 minut.
Komentarze