Czekoladowe rogaliki

5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, wyśmienite drożdżowe rogaliki, zawsze się udają i nie są pracochłonne. Cała rodzina je uwielbia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g masła
    3 jajka całe
    50 g świeżych drożdży
    0,5 szklanki zimnego mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 tabliczki czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże oraz 2 całe jajka i 1 żółtko, po czym wymieszać. Białko pozostawić do posmarowania rogalików. Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.
    Mąkę oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i dodawać do masy oraz zimne rozpuszczone masło.
    Kiedy masa będzie dość gęsta zagnieść ciasto rękoma dodając pozostałą część mąki. Ciasto wraz z miską wstawić do lodówki na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie pokroić na 8 równych części.
  • na każdy kawałek nakładamy 1 kostkę czekolady 3. Na każdą część nakładać 1 kostkę czekolady, zawijać od szerszej strony. Skleić rogi i delikatnie zagiąć ku środkowi.
  • rogaliki 4. Piekarnik nagrzać do 160°C. Formę nasmarować oliwą. Układać tak aby zostawić pomiędzy nimi odstępy. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym białkiem. Piec około 20 minut.
  • smacznego:) 5. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować