Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, puszyste rogaliki drożdżowe z wyjątkowym nadzieniem. Rewelacyjne jako przekąska. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę. Moje córeczki bardzo je lubią.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 270 g mąki + do podsypania,
    12 g świeżych drożdży ,
    20 g roztopionego masła,
    25 g cukru,
    120 ml lekko podgrzanego mleka,
    1 średnie jajko,
    szczypta soli
    oraz:
    8-10 kostek białej czekolady,
    8-10 kostek mlecznej czekolady,
    polewa (opcjonalnie):
    ok. 50 g czekolady mlecznej,
    ok. 50 g białej czekolady
    2 łyżeczki oleju kokosowego,
    2 łyżeczki mleka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. zaczyn: Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 4-5min (drożdże zaczną się rozpuszczać i łatwiej będzie rozetrzeć), a następnie dokładnie rozcieramy, dodajemy łyżeczkę mąki i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem, dokładnie wszystko mieszamy.
  • trójkąciki 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i wlewamy przygotowany zaczyn.
    Wyrabiamy ciasto przez około 2-3 minuty, a następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli i wyrabiamy jeszcze chwilkę aż ciasto przestanie się lepić do ręki i będzie lśniące. Jeśli jest potrzeba to lekko podsypujemy mąką.
    Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 lub 10 trójkątów. Na każdy trójkąt kładziemy po kostce białej i mlecznej czekolady, zwijamy od szerszej strony.
  • rogaliki 3. Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( musimy pamiętać aby zrobić między nimi odstęp aby nam się nie posklejały jak zaczną wyrastać) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 18-20 minut.
  • polewa 4. Możemy oblać czekoladą.
    Czekoladę mleczną rozpuszczamy z łyżką oleju kokosowego i łyżeczką mleka w kąpieli wodnej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    Tak samo robimy z polewą jasną.
    Samczego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować