Pyszne, puszyste rogaliki drożdżowe z wyjątkowym nadzieniem. Rewelacyjne jako przekąska. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę. Moje córeczki bardzo je lubią.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 270 g mąki + do podsypania,
12 g świeżych drożdży ,
20 g roztopionego masła,
25 g cukru,
120 ml lekko podgrzanego mleka,
1 średnie jajko,
szczypta soli
oraz:
8-10 kostek białej czekolady,
8-10 kostek mlecznej czekolady,
polewa (opcjonalnie):
ok. 50 g czekolady mlecznej,
ok. 50 g białej czekolady
2 łyżeczki oleju kokosowego,
2 łyżeczki mleka,
Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zaczyn: Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 4-5min (drożdże zaczną się rozpuszczać i łatwiej będzie rozetrzeć), a następnie dokładnie rozcieramy, dodajemy łyżeczkę mąki i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem, dokładnie wszystko mieszamy.
2.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i wlewamy przygotowany zaczyn.
Wyrabiamy ciasto przez około 2-3 minuty, a następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli i wyrabiamy jeszcze chwilkę aż ciasto przestanie się lepić do ręki i będzie lśniące. Jeśli jest potrzeba to lekko podsypujemy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 lub 10 trójkątów. Na każdy trójkąt kładziemy po kostce białej i mlecznej czekolady, zwijamy od szerszej strony.
3.Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( musimy pamiętać aby zrobić między nimi odstęp aby nam się nie posklejały jak zaczną wyrastać) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 18-20 minut.
4.Możemy oblać czekoladą.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy z łyżką oleju kokosowego i łyżeczką mleka w kąpieli wodnej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Tak samo robimy z polewą jasną.
Samczego:)
Komentarze