Kruche czekoladowe rogaliki

4 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kto nie lubi czekolady? Chyba nie ma takich osób. Każdy też wie, że czekolada i kakao to mnóstwo energii i endorfin-to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia. Dziś na śniadanie proponuję kruche czekoladowe rogaliki z kremem czekoladowym, z gorącą kawą "niebo w gębie".

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kładniki na 16 szt:
    1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
    1/4 szklanki cukru pudru + do posypania
    100 g masła lub margaryny
    1 łyżka dobrego, ciemnego kakao
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
    4 łyżeczki kremu czekoladowego do smarowania pieczywa
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Ciastka Rogaliki

Kruche czekoladowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtko jajka, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
    Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa okrągłe placki. Placki podzielić każdy (niczym pizzę) na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po pół łyżeczki kremu czekoladowego i zwinąć w ruloniki, zawijając końce do środka aby powstały rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka posmarować wierzch białkiem. Piec 10 minut, oprószyć cukrem pudrem jeszcze gorące rogaliki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka czekoladowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować