Czekoladowe naleśniki z kremem i bananami

4.5 (189 ocen)

  • 15 min

Pyszne połączenie bananów, serowo-budyniowego kremu i czekolady:)

  • 15 min

Składniki:

  • Czekoladowe naleśniki:
    80 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka kakao
    500 ml mleka
    1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki masła, roztopionego
    3 łyżki ciemnego rumu
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    10 bananów
    1 duży budyń śmietankowy
    3/4 l mleka
    3 łyżki cukru
    400 g serka waniliowego
    cukier puder
    ew. sok z cytryny (aby banany nie ściemniały)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Czekoladowe naleśniki z kremem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny. Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron na niedużym ogniu. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.
  • 2. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, posłodzić do smaku. Ostudzony wymieszać z serkiem.
  • 3. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny. Każdy naleśnik posmarować 1-2 łyżkami kremu, ułożyć przy brzegu połówkę banana i ściśle zwinąć w rulon. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować