Pyszne połączenie bananów, serowo-budyniowego kremu i czekolady:)
15 min
Składniki:
Czekoladowe naleśniki:
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
500 ml mleka
1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki ciemnego rumu
szczypta soli
Dodatkowo:
10 bananów
1 duży budyń śmietankowy
3/4 l mleka
3 łyżki cukru
400 g serka waniliowego
cukier puder
ew. sok z cytryny (aby banany nie ściemniały)
Czekoladowe naleśniki z kremem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny. Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron na niedużym ogniu. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.
2.Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, posłodzić do smaku. Ostudzony wymieszać z serkiem.
3.Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny. Każdy naleśnik posmarować 1-2 łyżkami kremu, ułożyć przy brzegu połówkę banana i ściśle zwinąć w rulon. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze