Czekoladowe ciasto z polewą czekoladową

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Ciasto do zrobienia na szybko. Smaczne i ładnie wygląda.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 50 g masła lub dobrej margaryny
    - 1 szklanka cukru pudru
    - ulubiony olejek do ciasta
    - 2 jajka
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 3 łyżki kakao
    - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 szklanka mleka

    Polewa:
    - pół tabliczki gorzkiej czekolady lub kuwertury
    - 3-4 łyżki mleka

    - dowolna posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Czekoladowe ciasto z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier puder i olejek włożyć do miski. Utrzeć na puszystą masę.
    Wciąż ucierając, dodawać jajka.
    Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
    Stopniowo, nadal ucierając, do masy mleczno-jajecznej dosypywać mąkę z proszkiem i kakao oraz mleko (na przemian).
    Utartą masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Piec w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut.

  • 2. Polewa:
    Na parze rozpuścić czekoladę lub kuwerturę z mlekiem.
    Polać ciasto, posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kuwertura

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować