Ciasto czekoladowe z polewą krówkowo-czekoladową

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne ciasto czekoladowe, wilgotne i puszyste z przepyszną polewą. Bardzo łatwe do zrobienia, zawsze się udaje.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na tortownicę 24cm
    Ciasto:
    2 szklanki maślanki (szklanki 250ml)
    1/2 szklanki oleju
    2 czubate łyżki powideł lub dżemu
    1 szklanka cukru
    2 czubate łyżki kakao
    3 szklanki mąki
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    Polewa:
    80ml mleka 3,2%
    6 cukierków krówek
    200g dowolnej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Ciasto czekoladowe z polewą krówkowo-czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać wszystkie mokre składniki: maślankę, olej oraz powidła.
  • 2. W drugiej, dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki: cukier, kakao, mąkę oraz sodę.
  • 3. Składniki mokre wlać do miski z suchymi i wymieszać łyżką do połączenia składników (żeby nie było suchej mąki).
  • 4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec około 40 minut w 180C (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Ciasto czekoladowe z polewą krówkowo-czekoladową 5. W rondelku zagotować mleko, wrzucić drobno posiekane krówki. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków.
  • Ciasto czekoladowe z polewą krówkowo-czekoladową 6. Posiekać drobno czekoladę. Garnek z mlekiem i rozpuszczonymi krówkami zdjąć z ognia, dosypać pokrojoną czekoladę i ciągle mieszać, aż czekolada się rozpuści.
  • 7. Przygotowaną polewą polać wystudzone ciasto. Pozostawić do lekkiego stężenia (polewa nie będzie twarda).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować