Ciasto czekoladowe z polewą krówkowo-czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać wszystkie mokre składniki: maślankę, olej oraz powidła.
2.W drugiej, dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki: cukier, kakao, mąkę oraz sodę.
3.Składniki mokre wlać do miski z suchymi i wymieszać łyżką do połączenia składników (żeby nie było suchej mąki).
4.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec około 40 minut w 180C (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
5.W rondelku zagotować mleko, wrzucić drobno posiekane krówki. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków.
6.Posiekać drobno czekoladę. Garnek z mlekiem i rozpuszczonymi krówkami zdjąć z ognia, dosypać pokrojoną czekoladę i ciągle mieszać, aż czekolada się rozpuści.
7.Przygotowaną polewą polać wystudzone ciasto. Pozostawić do lekkiego stężenia (polewa nie będzie twarda).
Komentarze