Czekoladowe batoniki z suszonymi owocami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbia je moja chrześnica i robię je często dla niej

  • 20 min

Składniki:

  • 35 dkg czekolady deserowej, 12 dkg masła, 40 dkg skondensowanego mleka, 20 dkg słodkich herbatników, 5 dkg rodzynek, 10 dkg suszonych moreli, 5 dkg orzechów pekan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe batoniki z suszonymi owocami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wyłożyć folią. Czekoladę drobno posiekać, włożyć do miski, dodać masło, ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż oba składniki się stopią i dobrze połączą. Następnie wlać skondensowane mleko, energicznie mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Wsypać pokruszone herbatniki, rodzynki oraz grubo posiekane orzechy i morele, bardzo starannie wszystko wymieszać. Przełożyć masę do formy, dociskając ją do ścianek i rogów ( nie wygładzać wierzchu ! ). Gdy wystygnie wstawić ją do lodówki, by stężała. Tuż przed podaniem odwinąć ciasto z folii i pokroić na 12 prostokątnych batoników.

Porady

użyć formy o wymiarach 28 x 18 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować