Batoniki owsiane z suszonymi owocami bez pieczenia

4.5 (153 ocen)

  • 35 min

Doskonała i zdrowa przekąska. W sam raz na drugie śniadanie lub małe co nieco do kawy. O niebo lepsze niż gotowe, sklepowe batoniki. Ich skład możemy zmieniać w zależności od naszych upodobań lub kuchennych zapasów (można dodać do nich orzechy, ziarna słonecznika, itd.)

  • 35 min

Składniki:

  • - szklanka płatków owsianych,
    - po 2 łyżki siemienia lnianego i sezamu,
    - po 5 suszonych moreli i śliwek,
    - 3 łyżki rodzynek,
    - łyżka suszonej żurawiny,
    - 2 dag czekolady deserowej,
    - 1/5 kostki margaryny,
    - 2-3 łyżki miodu,
    - ok. 5 łyżek mleka.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batoniki owsiane z suszonymi owocami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut), często mieszając by się nie przypaliły, pod koniec prażenia dodajemy siemię lniane i sezam.
    Czekoladę siekamy na kawałki. Wszystkie suszone owoce myjemy i dokładnie suszymy, kroimy w paseczki lub kosteczkę.
  • 2. W garnku rozpuszczany margarynę z miodem i mlekiem, zdejmujemy z ognia, wsypujemy uprażone płatki owsiane z siemieniem lnianym i sezamem, pokrojone owoce i czekoladę, dokładnie mieszamy.
  • 3. Masę układamy w wąskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, formując prostokąt.
    Odstawiamy do stężenia, kroimy na batoniki.

Porady

1) Batoniki możemy wzbogacić dodając do nich dowolne orzechy i/lub migały, a także inne suszone owoce, które lubimy. 2) Miód można zastąpić cukrem trzcinowym. 3) Zamiast czekolady deserowej można użyć czekolady mlecznej, a nawet białej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować