Czary w 15 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ugotowania makaronu. Wybierzcie sobie ilość i kształt, ja zdecydowałam się na lasagne, bo to na prawdę ciekawa forma wykorzystania makaronu, który zazwyczaj jemy tylko w formie zapiekanki.
W osobnym garnku przygotowujemy sos: delikatnie podduszamy drobno posiekana cebulkę i ząbek czosnku. Po kilku chwilach dodajemy ok 100 ml białego wina, doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy pokruszony ser pleśniowy i zalewamy kubeczkiem jogurtu naturalnego (ew. śmietany 18%). Gotujemy kilka chwil na małym ogniu, czekając aż ser się rozpuści.
Teraz większość pracy jest już w zasadzie za nami. Solimy (chociaż dzięki serowi sos powinien być i tak już dosyć słony) i dodajemy sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Gotowe danie posypujemy niewielkimi kawałkami sera oraz uprażonymi na suchej patelni i pokruszonymi orzechami włoskimi. A żeby nie zamykać się w jednym smaku proponuję wszystko delikatnie skropić bazyliowym pesto.
Komentarze