Czarne tagliatelle, barwione atramentem z kałamarnicy z czosnkową nuta, a do tego świeża pietruszka, wędzony łosoś, czarne oliwki oraz orzechy włoskie. Pychota! Danie, któremu nie można się oprzeć
Czarne tagliatelle z pietruszką i łososiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
2.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy drobno siekamy i wrzucamy na patelnię - smażymy. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki, a oliwki w plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Składniki wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. 2 min.
3.Następnie wlewamy białe wino i wszystko dusimy do momentu odparowania wina. Wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
4.Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1 min. i gotowe danie wykładamy na talerz.
Komentarze