CZARNE TAGLIATELLE Z PIETRUSZKĄ I ŁOSOSIEM WĘDZONYM

0 (0 ocen)

  • 20 min

Czarne tagliatelle, barwione atramentem z kałamarnicy z czosnkową nuta, a do tego świeża pietruszka, wędzony łosoś, czarne oliwki oraz orzechy włoskie. Pychota! Danie, któremu nie można się oprzeć

  • 20 min

Składniki:

  • 300 g czarnego makaronu tagliatelle
    100 g łososia wędzonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 pęczki pietruszki
    100 g czarnych oliwek
    garść orzechów włoskich
    1/2 szklanki białego wina wytrawnego
    5 łyżek śmietany 30%
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy
    odrobina oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czarne tagliatelle z pietruszką i łososiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
  • image-0tch4o6 2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy drobno siekamy i wrzucamy na patelnię - smażymy. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki, a oliwki w plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Składniki wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. 2 min.
  • 3. Następnie wlewamy białe wino i wszystko dusimy do momentu odparowania wina. Wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
  • image-1k8gd2r 4. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1 min. i gotowe danie wykładamy na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Makaron Oliwki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować