Cytrynowy sernik na zimno

5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny i orzeźwiający sernik. W sam raz na upalane dni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopty okrągłe 14 szt,
    galaretka cytrynowa 2 szt,
    jogurt grecki 1 kg,
    serek mascarpone 250 g,
    cukier puder 1 szk,
    sok wyciśnięty z cytryny 1/3 szk,
    żelatyna 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cytrynowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowy sernik na zimno 1. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać w wolne miejsca pomiędzy biszkoptami i odstawić w chłodne miejsce.
  • Cytrynowy sernik na zimno 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i lekko ostudzić. Jogurt grecki wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie dodać cukier oraz sok z cytryny i całość zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i całość ponownie dokładnie zmiksować. Masę cytrynową wylać na biszkopty ale odłożyć 5 łyżeczek masy. Całość odstawić do stężenia.
  • Cytrynowy sernik na zimno 3. Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Do galaretki dodać odłożoną masę cytrynową i zmiksować. Tężejącą galaretkę wylać na masę cytrynową. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować