Cytrynowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać w wolne miejsca pomiędzy biszkoptami i odstawić w chłodne miejsce.
2.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i lekko ostudzić. Jogurt grecki wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie dodać cukier oraz sok z cytryny i całość zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i całość ponownie dokładnie zmiksować. Masę cytrynową wylać na biszkopty ale odłożyć 5 łyżeczek masy. Całość odstawić do stężenia.
3.Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Do galaretki dodać odłożoną masę cytrynową i zmiksować. Tężejącą galaretkę wylać na masę cytrynową. Całość schłodzić.
Komentarze