Ciasto cytrynowiec

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

gratka dla wielbicieli ciasta o smaku cytryny i pigwy

  • 2 godz.

Składniki:

  • spód:
    100 gr masła
    2 żółtka
    1 szklanka mąki
    2 łyżki gęstej śmietany
    masa:
    budynie cytrynowe 2 sztuki
    mleko 0,7 l.
    masło 100 gr
    cytryna 1 sztuka
    cukier 1 szklanka
    żelatyna 1,5 łyżki
    góra:
    herbatniki ,białka 2 sztuki
    oraz dżem np. pigwowy , 1/2 galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na godz. do lodówki
    masa cytrynowa:
    mleko zagotować zostawić pół szklanki ,dodać cukier , w połowie szklanki rozrobić budynie dodać do mleka ,energicznie mieszać,zestawić z ognia
    dodać masło ponownie mieszać ,wycisnąć sok z cytryny i dodać do masy,
    żelatynę namoczyć następnie dodać do masy, schłodzić
    ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować przełożyć na blaszkę , posmarować dżemem, białka ubić na sztywno i wyłożyć na dżem ,piec około 20 minut.
    Na spód rozsmarować tężejącą masę ,ułożyć herbatniki i zalać galaretką .
    Odstawić na 2 godz. do lodówki.

Porady

ja użyłam dżemu pigwowego bo świetnie smakuje z cytryną ,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Pigwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować