Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na godz. do lodówki
masa cytrynowa:
mleko zagotować zostawić pół szklanki ,dodać cukier , w połowie szklanki rozrobić budynie dodać do mleka ,energicznie mieszać,zestawić z ognia
dodać masło ponownie mieszać ,wycisnąć sok z cytryny i dodać do masy,
żelatynę namoczyć następnie dodać do masy, schłodzić
ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować przełożyć na blaszkę , posmarować dżemem, białka ubić na sztywno i wyłożyć na dżem ,piec około 20 minut.
Na spód rozsmarować tężejącą masę ,ułożyć herbatniki i zalać galaretką .
Odstawić na 2 godz. do lodówki.
Porady
ja użyłam dżemu pigwowego bo świetnie smakuje z cytryną ,
Komentarze