Cytrynowe ciasto z bezą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie aromatyczne, dość mocno cytrynowe ciasto. Miękkie, wilgotne, delikatne, dość słodkie. Dużym plusem jest to, że za jednym włożeniem do piekarnika otrzymujemy już w pełni gotowe ciasto. To chyba najlepsze cytrynowe ciasto jakie jadłam, bardzo polecam

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 g miękkiego masła
    200 g cukru
    2 duże jajka
    3 żółtka
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok z 1 cytryny (50 ml)
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g mąki pszennej

    beza:
    3 białka
    150 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowe ciasto z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, całe jajka i żółtka, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 32x22 cm, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni.
  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch surowego ciasta, równomiernie rozsmarować na całe powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować