Cytrynowa babka Gogo

4.47 (146 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Proporcje i same składniki łatwo zapamiętać, a samą babkę - szybko przygotować. Przyznam, że jest pyszna i częsta w moim domu, ponieważ zachwyca swą lekkością i waniliowym smakiem. Przypomina słodki biszkopt, dlatego tę słodycz zawsze przełamuję nutą cytryny i delikatnie gorzką polewą.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 6 jajek
    cukru tyle, ile zaważy 6 jajek
    mąki pszennej tyle, ile zaważą 4 jajka
    masła tyle, ile ważą 2 jajka
    1 cukier waniliowy (polecam domowy - klik)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    sok z 1/2 z cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    Polewa:
    100g gorzkiej czekolady
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Cytrynowa babka gogo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier.
    Następnie, nie przerywając miksowania - powoli dodać żółtka, sok z cytryny i kolejno mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
    Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem.
  • 2. Ciasto przelać do formy (*) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • 3. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
  • 4. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce.

Porady

(*) Babkę piekę w różnych formach - w tradycyjnej do babki, w keksówkach oraz w zwykłej blasze. Tu użyłam keksówki o wymiarach 12 x 30 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować