Cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe

4.51 (168 ocen)

  • 60 min

Lukrowane, cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe na 2012 rok. Urocze, słodkie, aromatyczne...Cały dom pachnie świętami. Wszystkim życzę cudownej atmosfery w te piękne dni...

  • 60 min

Składniki:

  • Ciastka:

    30 dkg mąki pszennej tortowej
    10 dkg cukru pudru
    20 dkg masła lub margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżki miodu naturalnego np. spadziowego
    3 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki cynamonu
    0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

    Lukier podstawowy biały:

    150 g cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny

    Lukier różowy lub czerwony:

    150 g cukru pudru
    4 łyżki soku z czarnego bzu lub innego owocowego

    Do dekoracji:
    złote perełki cukrowe (ilość dowolna)
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokrojone chłodne masło, posiekać nożem. Wsypać sól, cukier, wbić jajko, dodać żółtka,miód,kakao,cynamon i przyprawę do piernika. Energicznie zagnieść ciasto. Owinąć folią aluminiową,wstawić na 40 minut do lodówki.
  • 2. Blat posypać lekko mąką pszenną.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na blacie na grubość 4-5 mm. Foremkami wycinać ciastka. Kształty powinny być typowo bożonarodzeniowe.
  • 3. Pozostałości ciasta ponownie rozwałkować i wycinać aż do całkowitego wykorzystania ciasta.
  • 4. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  • 5. Ciastka wyjąć z piekarnika,przełożyć na drewnianą deskę, odstawić w chłodne miejsce.
  • dekorowanie ciastek wigilia 6. Cukier puder przesiać przez sitko, rozetrzeć w kubeczku z sokiem. Lukier do dekorowania ciasteczek powinien być dość gęsty. Lukier przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z małą okragłą końcówką.
  • lukrowane ciasteczka bożonarodzeniowe 7. Na ciasteczka wyciskać fantazyjne wzory z lukru. Perełki przyklejać na mokry jeszcze lukier,zanim zastygnie.

Porady

Konsystencja lukru zależy od ilości dodanego soku (tutaj istotne jest wyczucie). Ciasteczka można dekorować lukrem w dowolny sposób. Pisząc na ciasteczkach imiona członków rodziny sprawimy wszystkim ogromną radość. Słowa typu "wigilia", "dziękuję" lub aktualna data na pewno wprowadzą świąteczna atmosferę. Tutaj liczy się fantazja i dobra zabawa. Jeżeli pominiemy dodatek kakao, wówczas uzyskamy jasne ciasteczka (zamiast kakao należy dosypać mąkę pszenną). Zagniatając ciasto warto wcześniej umyć dłonie w zimnej wodziei wysuszyć. Ciasto można przełożyć na blat, podsypując lekko maką zagnieść(należy to zrobić szybko).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować