Bułeczki drożdżowe czeko-śliwka z lukrem śmietankowo-waniliowym

  • wyświetlono: 111 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszny deser z nutą cynamonu i świetny sposób na wykorzystanie domowej czeko-śliwki.

IMG_20190610_172103
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto:
540 g mąki pszennej + do wałkowania
25-30 g świeżych drożdży
90 g cukru kokosowego
2 jajka
80 g masła
szczypta soli
250 ml ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:
220 g czeko-śliwki w słoiku
2 garści cukru
60 g masła
2 łyżki cynamonu

Składniki na lukier serkowy:
60 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
1 łyżka pasty waniliowej
100 g śmietankowego serka kanapkowego

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe czeko-śliwka z lukrem śmietankowo-waniliowym

  • 1. Drożdże kruszymy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i jajka. Dokładnie i energicznie zagniatamy przez 5 minut, ciasto będzie odrobinę luźne. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Ciasto umieszczamy w oprószonej mąką misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
    Po wyrośnięciu rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik.
  • Bułeczki drożdżowe czeko-śliwka z lukrem śmietankowo-waniliowym2. Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Blat i ciasto posypujemy mąką, pierwszą część wałkujemy na prostokąt. Rozpuszczamy masło, rozsmarowujemy połowę po całości, następnie część czeko-śliwki, posypujemy cukrem i cynamonem.
  • Bułeczki drożdżowe czeko-śliwka z lukrem śmietankowo-waniliowym3. Zwijamy w niezbyt ciasny rulon.
  • Bułeczki drożdżowe czeko-śliwka z lukrem śmietankowo-waniliowym4. Kroimy na kawałki.
  • Bułeczki drożdżowe czeko-śliwka z lukrem śmietankowo-waniliowym5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej, nadzieniem do góry bułeczki.
  • Bułeczki drożdżowe czeko-śliwka z lukrem śmietankowo-waniliowym6. Czynności powtarzamy z drugą partią ciasta. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
  • 7. Pieczemy przez około 25 minut do zezłocenia.
  • Bułeczki drożdżowe czeko-śliwka z lukrem śmietankowo-waniliowym8. Składniki na lukier ucieramy za pomocą trzepaczki, do uzyskania gładkiej, słodkiej i gęstej masy. Polewamy wierzch bułek i zajadamy. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Śliwkicynamonczekoladana słodkobułeczki drożdżowedrożdżebułki drożdżoweczekośliwkabułeczki cynamonowebułeczki z nadzieniem

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżowe ze sliwkami

Dodane przez: duszek

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i...

Bułeczki drożdżowe

Dodane przez: JOANNA 55a

Bułeczki drożdżowe

Pyszne bułeczki do porannej herbatki...

Drożdżowe z serem i śliwką

Dodane przez: bienpyt

Drożdżowe z serem i śliwką

Super wilgotne ciasto drożdowe...

ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto ze śliwkami waniliowe

Pyszne szybkie ciasto ucierane...

Torcik Urodzinowy.

Dodane przez: Słodko Słodka

Torcik Śmietankowy Straciatella z Pijaną...

Do dekoracji tortu wykorzystałam...

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

Mięciutkie ciasto drożdżowe z delikatną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE