cynamonek z musem gruszkowym

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Mocno cynamonowe, przełamane cudowną lekkością musu gruszkowego.Z delikatnym kremem cappucino. Idealnie sprawdziłoby się jako tort.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    ciasto cynamonowe:

    4 jajka
    200 g cukru pudru ( w oryginalnym przepisie było 300g)
    200 g masła
    1 opakowanie cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 ml mleka
    200 g mąki
    Krem cappucino:

    4 żółtka
    opakowanie budyniu waniliowego
    750 ml mleka
    3 łyzki mąki pszennej
    1 1/2 łyzki maki ziemniaczanej
    4 łyzki cukru
    kostka masła
    4 łyzki cappucino orzechowego
    Mus gruszkowy:

    słoik musu gruszkowego
    3 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:

    2 kieliszki wódki korzennej (uzyłam Balsamu Pomorskiego)
    3 łyzki kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy

Cynamonek z musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło utrzeć z pudrem na puch, Dodawac po jednym żółtku i ucierać na jednolita masę. Dodac mleko i połączone suche składniki. Wymieszać łyżką. Z białek ubic pianę, dodac do ciasta. Podzielić na dwie cześci. Przełożyc do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180*C ok 35 minut.
  • 2. krem:
    Żółtka rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotowac na nim budyn i dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło utzreć na puch i dodając po łyzce budyniu ucierac, aż zrobi sie gładki krem. Dodac cappucino, Połączyć.
  • 3. mus:Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić, zmiksowac z musem.
  • 4. wykończenie:
    Blaty ciasta nasaczyc wódka. Z kremu odłożyć 3 łyzki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyc na blat ciasta. Przykryc musem gruszkowym i odstawic do lodówki na 15 minut do stężenia. Nastepnie wyłożyć druygą częśc kremu i przykryc ciastem. Posmarowac ciasto resztą kremu i posypać kakao. Przechowywac w lodówce. Zimne ciasto idealnie się kroi.

Porady

Jeśli nie mamy musu z gruszek, wystarczy 5 świezych gruszek ugotowac w syropie z cukru i wody, po czym zmiksować z odrobiną soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować