Currywurst czyli niemieckie kiełbaski z curry

4.88 (217 ocen)

Currywurst - kiełbaski w sosie pomidorowym posypane curry to słynne niemieckie danie, serwowane najczęściej z frytkami lub bułką, sprzedawane głównie na ulicach, doczekały się nawet muzeum w Berlinie. Sprawdźcie prosty przepis, jak zrobić klasyczne, apetyczne currywurst.

Składniki:

  • 1 pętko kiełbasy,
    1 cebula,
    500g przecieru pomidorowego,
    4 łyżeczki curry
    3 łyżeczki słodkiej papryki,
    2 łyżeczki octu balsamicznego,
    2 łyżeczki miodu,
    2 łyżeczki sosu worchesteire,
    szczypta chili,
    szczypta cukru,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.88 (217 ocen)

Currywurst czyli niemieckie kiełbaski z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Currywurst 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
  • Currywurst 2. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy sos około 10 minut aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy. W tym czasie przygotowujemy kiełbaski. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy ją na patelni lub grillujemy.
  • Currywurst 3. Można ją ponacinać tak jak do grillowania. Sos doprawiamy do smaku. Gotowe kiełbaski podajemy polanę sosem i posypane szczyptą curry. Danie podajemy z frytkami lub bułką/pieczywem. Smacznego - currywurst jest gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jaka jest kulinarna wizytówka Niemiec? To z pewnością pieczona kiełbasa z sosem curry. Tę pyszną przekąskę znajdziemy tam niemal na każdym kroku, zwykle na ulicy, na straganach i w food truckach, ale pojawia się także w wielu restauracyjnych jadłospisach. Najczęściej podawana jest z frytkami lub pszenną bułką. Chociaż currywurst to klasyk niemieckiego street foodu, popularność tych kiełbasek już dawno wyszła poza granice Niemiec. Kiełbaski w sosie pomidorowym z dodatkiem curry są znane i lubiane niemal na całym świecie. Jednak żeby ich spróbować, nie musimy nawet wychodzić z domu. Pieczona kiełbasa z sosem curry to prosta przekąska, którą z łatwością odtworzymy we własnej kuchni. Potrzebujemy jedynie kilka łatwo dostępnych składników, aby rozkoszować się smakiem kiełbasek z sosem curry. Jak przygotować ten przysmak w domowym zaciszu? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na currywurst.

Wskazówki, jak zrobić currywurst:

  • Tradycyjne niemieckie currywurst przygotowuje się zwykle z białej kiełbasy wieprzowej, najczęściej pieczonej lub grillowanej. Nie trzeba jej wcześniej nacinać. Wystarczy porządnie przypiec i podać w całości lub pokroić na plasterki.
  • Sos do currywurst można przygotować na bazie koncentratu pomidorowego, ale także passaty pomidorowej, keczupu lub nawet ostrego sosu.

Ciekawostki o currywurst:

  • Co roku w Niemczech sprzedaje się ponad 800 milionów porcji currywurst.
  • Niemcy tak bardzo kochają currywurst, że w Berlinie powstało nawet Deutsches Currywurst Musem, czyli muzeum poświęcone tym słynnym kiełbaskom.
  • W każdym regionie Niemiec przepis na currywurst jest nieco inny. Można spotkać wersję przygotowaną z kiełbasy wołowej albo z dodatkiem smażonej cebulki.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować