Currywurst - kiełbaski w sosie pomidorowym posypane curry to słynne niemieckie danie, serwowane najczęściej z frytkami lub bułką, sprzedawane głównie na ulicach, doczekały się nawet muzeum w Berlinie. Sprawdźcie prosty przepis, jak zrobić klasyczne, apetyczne currywurst.
4.88 (217 ocen)
Jaka jest kulinarna wizytówka Niemiec? To z pewnością pieczona kiełbasa z sosem curry. Tę pyszną przekąskę znajdziemy tam niemal na każdym kroku, zwykle na ulicy, na straganach i w food truckach, ale pojawia się także w wielu restauracyjnych jadłospisach. Najczęściej podawana jest z frytkami lub pszenną bułką. Chociaż currywurst to klasyk niemieckiego street foodu, popularność tych kiełbasek już dawno wyszła poza granice Niemiec. Kiełbaski w sosie pomidorowym z dodatkiem curry są znane i lubiane niemal na całym świecie. Jednak żeby ich spróbować, nie musimy nawet wychodzić z domu. Pieczona kiełbasa z sosem curry to prosta przekąska, którą z łatwością odtworzymy we własnej kuchni. Potrzebujemy jedynie kilka łatwo dostępnych składników, aby rozkoszować się smakiem kiełbasek z sosem curry. Jak przygotować ten przysmak w domowym zaciszu? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na currywurst.
Wskazówki, jak zrobić currywurst:
Ciekawostki o currywurst:
Komentarze