Cupcakes z truskawkami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Są to muffinki z białą czekoladą i mrożonymi truskawkami ozdobione masą mascarpone. Szczególnie posmakowały one mojemu mężowi.

  • 15 min

Składniki:

  • Na 12 cupcakes:
    250g mąki pszennej
    50g płatków owsianych
    100g cukru
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    2 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200g mrożonych truskawek
    100g białej czekolady


    Krem:
    200g serka mascarpone
    200g śmietany kremówki
    50g cukru
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Cupcakes z truskawkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffinka 1. Muffinki:
    Składniki mokre wymieszać łyżką w jednej misce, a składniki suche w drugiej misce. Truskawki lekko rozmrozić, aby dały się łatwo pokroić. Posiekać białą czekoladę, a truskawki pokroić w kostkę, dodać do suchych składników, delikatnie wymieszać. Do suchych składników, dodawać składniki mokre, dobrze połączyć. Papilotki ułożyć na blasze do muffinków, napełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka.

    Krem:
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić aby spęczniała. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać mascarpone, dobrze połączyć. Żelatynę wstawić na najmniejszy gaz, podgrzewać do jej rozpuszczenia. 2 łyżki masy wlać do żelatyny, wymieszać, całość dodać do masy, szybko połączyć. Nakładać do rękawa cukierniczego i dowolnie dekorować zimne muffinki.

Porady

Zamiast mrożonych truskawek można użyć świeżych, lub dodać jakiekolwiek inne owoce. Białą czekoladę można zastąpić gorzką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować