Farsz:
1 opakowanie szpinaku mrożonego
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
ok. 500g fileta z kurczaka
szczypta gałki muszkatołowej
przyprawa do kurczaka
kawałek żółtego sera
Calzone ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn: mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie wrzące!), dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn, olej i sól; wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (musi podwoić swoją objętość).
Zrobić farsz:
Rozmrożony szpinak pogotować, aby wyparował nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podsmażyć, dodać do szpinaku. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystudzenia.
Mięso umyć, pokroić w drobne paski , posypać przyprawą do kurczaka, usmażyć.
Ciasto podzielić na 4 w miarę równe kawałki, każdy rozwałkować na okrągły, dosyć cienki placek (ok. 5mm), na jedną połowę każdego placka nałożyć szpinakowy farsz zostawiając z każdej strony ok 1 cm. Na szpinak wyłożyć kawałki mięsa, a następnie plasterek żółtego sera. Każdy placek przykryć drugą połową. Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać kminkiem, ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Piec w 200 st. przez ok 20 min (z termoobiegiem) do uzyskania złotego koloru.
Porady
Do calzone można dodawać jakikolwiek farsz; zależy na co mamy aktualnie ochotę.
Komentarze