Cupcakes z nadzieniem truskawkowym i kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka i dalej ubijać. Następnie na zmianę dodawać mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (mąka powinna być ostatnia). Zmiksować tylko do połączenia składników. Blachę do muffinków wyłożyć papilotkami i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 1800 przez 20-25 minut.
2.Truskawki włożyć do małego garnuszka i zasypać cukrem, dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, dość często mieszając, aż do zgęstnienia (ja gotowałam ok. 30minut, masa po ostygnięciu dodatkowo gęstnieje).
3.Co najmniej na 12 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu, jogurt przełożyć na sitko wyłożone cienką gazą. Sitko umieścić nad miską i całość włożyć do lodówki. Po tym czasie odsączony jogurt konsystencją powinien przypominać serek mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać jogurt, cukier puder i krótko zmiksować. Powoli, cienkim strumieniem wlewać żelatynę, miksując najniższych obrotach. Krem schłodzić w lodówce, co najmniej przez pół godziny.
W babeczkach za pomocą małej łyżeczki wydrążyć otworki i napełnić je nadzieniem truskawkowym ( mniej więcej po 2 łyżeczki). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić babeczki. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Przed podaniem ozdobić truskawką.
Komentarze