Cukinie faszerowane po meksykańsku

  • wyświetlono: 797 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

3 cukinie
300 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g pieczarek
1 średnia cebula
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
100 ml wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki przyprawy tacos
3 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól
Dodatkowo
2 łyżki natki pietruszki
100 g sera żółtego
100 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinie faszerowane po meksykańsku

  • 1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
  • 2. Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinie faszerowane łososiem

Dodane przez: kasiac

Cukinie faszerowane łososiem

Pyszne danie na lekki obiad. Cukinia,...

Cukinie faszerowane potrawką z piersi kurczaka

Dodane przez: Beata12

Cukinie faszerowane potrawką z piersi kurczaka

Nastał sezon na cukinie Oto moja...

Kurczak po meksykańsku

Dodane przez: Skotka

Kurczak po meksykańsku

Szybkie, syte danie.

Cukinie faszerowane bulgurem z warzywami

Dodane przez: emiliana

Cukinie faszerowane bulgurem z warzywami

Sezon na cukinie trwa – warto podać...

Cukinia po meksykańsku

Dodane przez: Cukiereczek

Cukinia po meksykańsku

Cukinia to jedno z moich ulubionych...

Cukinia faszerowana po meksykańsku

Dodane przez: Jaga85

Cukinia faszerowana po meksykańsku

Faszerowane warzywa to pomysł na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE