Cukinie faszerowane po meksykańsku

0 (0 ocen)

W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej.

Składniki:

  • 3 cukinie
    300 g mięsa mielonego wieprzowego
    150 g pieczarek
    1 średnia cebula
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki fasoli czerwonej
    1 papryczka chilli
    3 ząbki czosnku
    4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
    100 ml wody
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    2 łyżeczki przyprawy tacos
    3 łyżki oliwy
    pieprz czarny
    sól
    Dodatkowo
    2 łyżki natki pietruszki
    100 g sera żółtego
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinie faszerowane po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
  • 2. Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować