3 duże cukinie
2 papryki czerwone
700 g łopatki wieprzowej
puszka czerwonej fasoli i kukurydzy
35 g zielonych marynowanych papryczek jalapeno
2 szkl zagęszczonego soku pomidorowego
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
200 g sera żółtego lub mozzarelli
2 małe cebule
słodka i ostra papryka
sól i pieprz
Cukinie faszerowane po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy. Obie papryki, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę razem z czosnkiem rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone.
Gdy mięso będzie usmażone do miękkości, dodajemy papryki. Gdy papryka zmięknie podlewamy sokiem pomidorowym i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut.Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę,wszystko doprawiamy solą,pieprzem i paprykami.Posypujemy obficie natką pietruszki.
Przykrywamy i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
Cukinie przekrawamy wzdłuż na połowy. Po przekrojeniu, łyżką usuwamy z nich gniazda nasienne. Oprószamy wewnątrz solą, a po kilku minutach osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cukinie wypełniamy mięsnym farszem oraz posypujemy żółtym serem /mozzarellą.Całość wkładamy do nagrzanego piekarnia i pieczemy 30 minut w 180°C.
Komentarze