Cukinie faszerowane po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Faszerowane warzywa to pomysł na pyszny obiad.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże cukinie
    2 papryki czerwone
    700 g łopatki wieprzowej
    puszka czerwonej fasoli i kukurydzy
    35 g zielonych marynowanych papryczek jalapeno
    2 szkl zagęszczonego soku pomidorowego
    pęczek natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    200 g sera żółtego lub mozzarelli
    2 małe cebule
    słodka i ostra papryka
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane Ser

Cukinie faszerowane po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy. Obie papryki, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.

    Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę razem z czosnkiem rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone.

    Gdy mięso będzie usmażone do miękkości, dodajemy papryki. Gdy papryka zmięknie podlewamy sokiem pomidorowym i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut.Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę,wszystko doprawiamy solą,pieprzem i paprykami.Posypujemy obficie natką pietruszki.
    Przykrywamy i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

    Cukinie przekrawamy wzdłuż na połowy. Po przekrojeniu, łyżką usuwamy z nich gniazda nasienne. Oprószamy wewnątrz solą, a po kilku minutach osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Cukinie wypełniamy mięsnym farszem oraz posypujemy żółtym serem /mozzarellą.Całość wkładamy do nagrzanego piekarnia i pieczemy 30 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować