Upieczone soczyste pomidory, faszerowane mięsem mielonym z indyka, z dodatkami z kuchnii meksykańskiej to moja propozycja na letni obiad. Najlepiej smakują podane z ryżem lub kaszą . Świetnym dodatkiem będzie też sos czosnkowy :)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 twadych, dużych pomidrów
300 g mięsa mielonego z indyka
pół puszki kukurydzy,
pół puszki fasoli czerwonej
pół papryki czerwonej
pół cebuli czerwonej
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka posiekanego koperku
sol, pieprz
2.Do miski przełóż mięso mielone, bułkę tartą ,wbij jajko i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Dodaj posiekaną cebulę, koperek, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz osączoną z zalewy fasolę i kukurydzę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
3.Z mięsa mielonego formuj okrągłe klopsiki i wkładaj do środka pomidorów. Przełóż do piekarnika razem z kapelusikami pomirorów i zapiekaj 30-40 minut w 170 st. Podawaj z ryżem lub kaszą.
Komentarze