Cukinia 10 plasterków 2 cm
Starta dynia
Kiełbasa własnej roboty 10 plasterków
Ser żółty starty 5 dag
Pieczarka świeża 10 plasterków
Oregano suszone do smaku
Sól i pieprz do smaku
Mozzarella 10 plasterków
Papryka wędzona w proszku do smaku
Cukinia nadziewana kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pokroić w plasterki około 2 cm, polać oliwą, posypać solą i pieprzem i odłożyć na dwie godziny. Następnie z plasterków cukinii wyciąć kieliszkiem środki. Zamarynowaną cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Wycięte środki z cukinii przekroić wzdłuż i wyłożyć każdy krążek cukinii i posypać startym serem. Następnie ułożyć po plasterku kiełbasy, posypać wędzoną papryką i przykryć plasterkami pieczarek wcześniej zamarynowanych w oliwie, soli i pieprzu. Posypać oregano, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut, przed końcem pieczenia na każdą zapiekaną cukinię położyć plasterek mozzarelli, posypać startą dynią i zapiec na złoty kolor.
Komentarze