Cukinia faszerowana ryżem, tuńczykiem i kukurydzą

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Kolejny pomysł na faszerowaną cukinię. Dość słony i wyraźny w smaku farsz świetnie komponuje się z delikatnym smakiem cukinii.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 cukinie
    100 g ryżu
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 opakowanie krojonych pomidorów w puszce
    2 puszki tuńczyka w wodzie(ok. 350 g)
    1 mała puszka kukurydzy (ok. 150 g)
    tymianek
    sos sojowy
    sól, pieprz
    cukier
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana ryżem, tuńczykiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek, solę, odstawiam. Ryż gotuję według informacji z opakowania. Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam 2-3 minuty, aż ładnie się zeszkli. Dodaję pomidory, oprószam solą i odrobiną cukru, jeśli pomidory są kwaskowe. Gotuję na małym ogniu kilka minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje. Wówczas dodaję ugotowany ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę, mieszam. Doprawiam do smaku pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym (nie żałuję!). Sok powstały w cukiniach wylewam, warzywa układam na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, wypełniam farszem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować