Cukinia faszerowana mięsem mielonym, z kukurydzą, serem i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroimy na połówki (wdłuż), następnie usuwamy miąższ. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną cebulkę, mięso mielone, miąższ z cukinii, wyciskamy bądź drobno kroimy czosnek, dodajemy pomidora (pokrojonego w kosteczkę), sól, pieprz do smaku. Nasze połówki cukinii delikatnie posypujemy solą, podkreślam - delikatnie, odrobinę (głównie po to, aby cukinia puściła soki i uwydatniła swój niepowtarzalny smak). Po przygotowaniu farszu przystępujemy do wypełnienia naszych cukinii. Całość wkładamy do piekarnika na 30 minut, w temperaturze 180-200 stopni. Tuż pod koniec zapiekania posypujemy nasze nafaszerowane cukinie udartym serem.
W między czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Idealny dodatek nie tylko do naszych zapiekanek z cukinii, ale nawet do kanapek.
Przygotowanie sosu:
2 łyżki serka homogenizowanego, 2 płaskie łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt naturalny, majonez, serek homogenizowany i mieszamy.
Komentarze