Cukinia faszerowana mięsem mielonym, z kukurydzą, serem i sosem czosnkowym

4.5 (200 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatna cukinia z mięsem mielonym, pomidorami, kukurydzą, czosnkiem , posypana serem i z dodatkiem sosu czosnkowego to istne niebo w gębie.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cukinia i farsz:
    Cukinia (2 szt.),
    Mięso mielone,
    1 cebula,
    Kukurydza,
    Pomidor,
    Sól, pieprz.
    Sos:
    Czosnek,
    Serek homogenizowany,
    Majonez,
    Jogurt naturalny.
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, z kukurydzą, serem i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie kroimy na połówki (wdłuż), następnie usuwamy miąższ. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną cebulkę, mięso mielone, miąższ z cukinii, wyciskamy bądź drobno kroimy czosnek, dodajemy pomidora (pokrojonego w kosteczkę), sól, pieprz do smaku. Nasze połówki cukinii delikatnie posypujemy solą, podkreślam - delikatnie, odrobinę (głównie po to, aby cukinia puściła soki i uwydatniła swój niepowtarzalny smak). Po przygotowaniu farszu przystępujemy do wypełnienia naszych cukinii. Całość wkładamy do piekarnika na 30 minut, w temperaturze 180-200 stopni. Tuż pod koniec zapiekania posypujemy nasze nafaszerowane cukinie udartym serem.
    W między czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Idealny dodatek nie tylko do naszych zapiekanek z cukinii, ale nawet do kanapek.
    Przygotowanie sosu:
    2 łyżki serka homogenizowanego, 2 płaskie łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt naturalny, majonez, serek homogenizowany i mieszamy.


    Smaczności! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować