Cukinia faszerowana mięsem mielonym

4.5 (163 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso mielone zapieczone w cukinii, posypane startym żółtym serem. Smaczne i pożywne danie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukinia 2 szt
    mięso mielone indycze 300 gram
    cebula 1 szt
    pomidory 3 szt
    przecier pomidorowy 2 łyżki
    papryka słodka mielona 1 łyżka
    papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy 3 łyżki
    ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu, aż stanie się szklista. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez kilka minut, aż straci swój czerwony kolor. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
    Cukinie dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ. Oprószamy środek cukinii solą i pieprzem. Faszerujemy mięsem mielonym.
    Posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować