Cukinia faszerowana komosą ryżową.

0 (0 ocen)

Lekki i sycące danie.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    kilka plastrów sera żółtego
    8 pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
    sól, pieprz, majeranek, przyprawa uniwersalna - do smaku
    2 - 3 łyżki masła
    koperek posiekany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana komosą ryżową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę opłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Cukinię umyć i przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek, tak aby nie uszkodzić skórki.
    Cebulę obrać i posiekać a następnie zeszklić na maśle. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do cebuli, wydrążony środek cukinii także posiekać i dorzucić na patelnie. Smażymy do momentu aż cała woda wyparuje. Pod koniec dodajemy starty czosnek, dodajemy komosę i doprawiamy przyprawami do smaku. W formie do zapiekania układamy łódeczki cukiniowe. Na dno każdej wykładamy porwane plastry sera a na niego wykładamy farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 min. Kilka minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy paski sera żółtego. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
    Możemy też polać ketchupem lub innym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Komosa ryżowa (quinoa) Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować