Comber sarni z wiśniami

4.5 (171 ocen)

Dziczyzna

Składniki:

  • 1,5 kg comber sarni bez kości grzbietowej
    ½ kg wiśni świeżych lub mrożonych
    ½ kg świeżych brzoskwiń
    50ml wiśniówki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki smalcu

    Bejca do marynowania:
    Zioła: jałowiec, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
    0,25l wina czerw. wytrawnego
    0,1l octu winnego
    0,25l wody
    cebula krążki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Comber sarni z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • comber 1. Składniki bejcy zagotować (nie gotować) i ostudzić.
    Mięso marynować 2-4 doby w zależności od wieku ofiary.
    Mięso wyjąć, oczyścić i natrzeć poniższą przyprawą myśliwska.
    Przyprawa myśliwska: utrzeć w moździerzu zioła— jałowiec, rozmaryn, pieprz, ziele ang. liść laurowy.
    Mięso opiec na smalcu. Podlewać wodą i przecedzoną bejcą. Piec około 3 godz. na bardzo małym ogniu .Wydrylowane wiśnie, cukier i wiśniówkę wymieszać i dodać pod koniec pieczenia do mięsa.
    Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.
    Część wiśni wykorzystać do wypełnienia brzoskwiń. Świeże brzoskwinie nadają daniu „rześkości”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować