Colcannon - sycące danie irlandzkie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Irlandia, tak jak Polska, ziemniakami i kapustą stoi, a Colcannon to jedno z dań narodowych Zielonej Wyspy. Jest sycące i treściwe, polecam je zwłaszcza w porze zimowej.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (powinny być mączyste): 0.4 kilograma
    - kapusta biała (mała): 0.5 sztuki
    - por (duży): 1 sztuka
    - mleko: 250 mililitrów
    - gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Colcannon - sycące danie irlandzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Colcannon - sycące danie irlandzkie 1. przygotowujemy produkty...
  • Colcannon - sycące danie irlandzkie 2. kapustę drobno szatkujemy w ilości 3-4 szklanki. poszatkowaną gotujemy około. 7 minut w osolonej wodzie. odlewamy wodę, zostawiamy na póżniej.
  • Colcannon - sycące danie irlandzkie 3. ziemniaki kroimy w kostkę (jeśli nie udało nam się dostać mączystych - kroimy drobno), kroimy pora. wszystko wrzucamy do naczynia, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 - 20 minut. często mieszamy. ziemniaki mają się rozgotować i rozpaść. jeśli nie chcą, należy dodać trochę wody i pod koniec gotowania pomóc im tłuczkiem lub łopatką. :)

    ważne - mleko ma tendencję do przypalania, więc jeśli chcecie sobie oszczędzić darcia dna garnka metalowym zmywakiem, użyjcie głębokiej patelni z pokryciem teflonowym.
  • Colcannon - sycące danie irlandzkie 4. dodajemy ugotowaną wcześniej kapustę, solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką muszkatołową do smaku. jeśli macie tylko mieloną z torebki, powinniście dodać odpowiednio więcej, jest mniej aromatyczna. nie bójcie się gałki, świetnie pasuje do dań z ziemniaków i kapusty.
  • 5. roztapiamy masło
  • Colcannon - sycące danie irlandzkie 6. masę ziemniaczano-porowo-kapuścianą nakładamy na talerz. pośrodku robimy wgłębienie, w które lejemy roztopione masło. gotowe, można jeść :)

    w wersji 'na bogato' możemy dodać podsmażony na chrupiąco boczek lub bekon.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Por Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować