Irlandia, tak jak Polska, ziemniakami i kapustą stoi, a Colcannon to jedno z dań narodowych Zielonej Wyspy. Jest sycące i treściwe, polecam je zwłaszcza w porze zimowej.
Colcannon - sycące danie irlandzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowujemy produkty...
2.kapustę drobno szatkujemy w ilości 3-4 szklanki. poszatkowaną gotujemy około. 7 minut w osolonej wodzie. odlewamy wodę, zostawiamy na póżniej.
3.ziemniaki kroimy w kostkę (jeśli nie udało nam się dostać mączystych - kroimy drobno), kroimy pora. wszystko wrzucamy do naczynia, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 - 20 minut. często mieszamy. ziemniaki mają się rozgotować i rozpaść. jeśli nie chcą, należy dodać trochę wody i pod koniec gotowania pomóc im tłuczkiem lub łopatką. :)
ważne - mleko ma tendencję do przypalania, więc jeśli chcecie sobie oszczędzić darcia dna garnka metalowym zmywakiem, użyjcie głębokiej patelni z pokryciem teflonowym.
4.dodajemy ugotowaną wcześniej kapustę, solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką muszkatołową do smaku. jeśli macie tylko mieloną z torebki, powinniście dodać odpowiednio więcej, jest mniej aromatyczna. nie bójcie się gałki, świetnie pasuje do dań z ziemniaków i kapusty.
5.roztapiamy masło
6.masę ziemniaczano-porowo-kapuścianą nakładamy na talerz. pośrodku robimy wgłębienie, w które lejemy roztopione masło. gotowe, można jeść :)
w wersji 'na bogato' możemy dodać podsmażony na chrupiąco boczek lub bekon.
Komentarze