Cielęcina ziołowo-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone mięso przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Mięso dosłownie chwilę parzymy, aż zbieleje. W ten sposób zamykamy soki w środku mięsa. Mięso osuszamy.
Masło miksujemy z czosnkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem i solą morską.
Mięso dokładnie smarujemy masłem i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do mięsa dokładamy pomidorki koktajlowe, jabłuszka kaparowe i pół główki czosnku. Pieczemy w 200°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu mięso zostawiamy na 10-15 minut żeby odpoczęło.
Tak przygotowana cielęcina wyśmienicie smakuje na gorąco lub po wystudzeniu jako wędlina do kanapek.
Komentarze