Bagietka ziołowo – czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki z 4 łyżkami masła dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Ucieramy łyżeczką aż do połączenia składników. Dodajemy po pół łyżeczki każdej z przypraw do uzyskanej masy i ponownie mieszamy.
2.Bagietki bądź kajzerki należy przekroić tak by nie przeciąć skórki do końca, w odstępie 2 cm przez całą długość – patrz zdjęcie obok.
3.Po kolei każdą z „kieszonek” bagietki wypełniamy masłem. Jeżeli się przerwie bagietka ( tak jak mi :-) ) należy obficie posmarować przerwane części i połączyć.
4.Posmarowane bagietki owijamy folią aluminiową i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 min. Po wyciągnięciu skórka pieczywa powinna być lekko chrupka a masełko roztopione.
Komentarze