Bagietka ziołowo – czosnkowa

4.5 (169 ocen)

  • 20 min

Ta bagietka to świetny pomysł na pyszne i chrupiące pieczywo do śniadania ale też i na letnie grillowanie w ogródku!

  • 20 min

Składniki:

  • 2 mini bagietki lub 3 kajzerki
    4 łyżki masła
    3-4 ząbki czosnku
    Przyprawy: sól czosnkowa, pietruszka suszona, tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bagietka ziołowo – czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Do miseczki z 4 łyżkami masła dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Ucieramy łyżeczką aż do połączenia składników. Dodajemy po pół łyżeczki każdej z przypraw do uzyskanej masy i ponownie mieszamy.
  • Pieczywo kroimy w ten sposób :) 2. Bagietki bądź kajzerki należy przekroić tak by nie przeciąć skórki do końca, w odstępie 2 cm przez całą długość – patrz zdjęcie obok.
  • Przerwane pieczywo smarujemy masełkiem i łączymy 3. Po kolei każdą z „kieszonek” bagietki wypełniamy masłem. Jeżeli się przerwie bagietka ( tak jak mi :-) ) należy obficie posmarować przerwane części i połączyć.
  • 4. Posmarowane bagietki owijamy folią aluminiową i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 min. Po wyciągnięciu skórka pieczywa powinna być lekko chrupka a masełko roztopione.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować