Ciecierzyca z chorizo i jarmużem

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Uwielbiam dania jednogarnkowe! Mają same zalety. Są niedrogie, bardzo syte i proste w wykonaniu. Taką potrawą jest właśnie ciecierzyca z chorizo i jarmużem. Danie rozgrzewające, pikantne i zdrowe!

  • 10 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    ◦400 g suchej ciecierzycy
    ◦225 g kiełbasy chorizo
    ◦1 dynia hokkaido
    ◦4 cebule
    ◦1-2 czerwone papryki
    ◦500 g jarmużu
    ◦1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
    ◦4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦1 łyżka cząbru suszonego
    ◦1 łyżka rozmarynu suszonego
    ◦kilka gałązek świeżego rozmarynu
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦papryka chili
    ◦2 liście laurowe
    ◦3 ziela angielskie
    ◦500 ml buliony drobiowego/warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciecierzyca z chorizo i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciecierzyca z chorizo i jarmużem 1. Ciecierzyce przebrać zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 8 godzin. Najlepiej robić to wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Gdy woda zacznie się gotować dodać liście laurowe i ziele angielskie. Ciecierzyce gotować pod przykryciem ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzić i odstawić żeby przestygła. Można tez użyć ciecierzycy z puszki :) – będzie znacznie szybciej.
  • Ciecierzyca z chorizo i jarmużem 2. Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kiełbasę. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodać cebulę. Smażyć ok. 15 minut.
  • Ciecierzyca z chorizo i jarmużem 3. Dynię obrać przekroić na poł, oczyścić z nasion i włókien i pokroić w kostkę.

    Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i cebuli. Smażyć jeszcze przez 10 minut po czym wszystko przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki, dynię i zalać bulionem. Gotować aż dynia będzie miękka ok. 30 minut.

    Jarmuż oczyścić, umyć i usunąć łodygi. Liście jarmużu i ciecierzycę dodać do kiełbasy, cebuli i dyni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cząber, suszony i świeży rozmaryn. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chili. Gotować jeszcze ok. 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Jarmuż Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować