Ciecierzyca w pomidorach z kiełbasą chorizo

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Fasolka po bretońsku na ostro z ciecierzycą i kiełbasą chorizo w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni w kuchni.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    100-150 g kiełbasy chorizo
    680g passaty pomidorowej
    1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    Olej do smażenia
    Majeranek
    Papryka wędzona
    Papryka ostra
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciecierzyca w pomidorach z kiełbasą chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy w garczku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę wszystko smażymy na złoty kolor.
    2. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę chorizo i smażymy chwilkę razem, mieszając od czasu do czasu około 3-4 min.
    3. Dodajemy do garczka ugotowaną ciecierzycę i wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną wody i gotujemy razem około 3-4 min.
    4. Dodajemy passate pomidorową i przecier pomidorowy i następnie przyprawy: majeranek, paprykę ostrą i wędzoną. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    5. Mieszamy wszystko razem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 min.
    6. Podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Fasola Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować