Fasolka po bretońsku na ostro z ciecierzycą i kiełbasą chorizo w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni w kuchni.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
100-150 g kiełbasy chorizo
680g passaty pomidorowej
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Olej do smażenia
Majeranek
Papryka wędzona
Papryka ostra
Sól i pieprz
Ciecierzyca w pomidorach z kiełbasą chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy w garczku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę wszystko smażymy na złoty kolor.
2. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę chorizo i smażymy chwilkę razem, mieszając od czasu do czasu około 3-4 min.
3. Dodajemy do garczka ugotowaną ciecierzycę i wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną wody i gotujemy razem około 3-4 min.
4. Dodajemy passate pomidorową i przecier pomidorowy i następnie przyprawy: majeranek, paprykę ostrą i wędzoną. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Mieszamy wszystko razem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 min.
6. Podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem lub kaszą.
Komentarze