Łatwe Ciasto MARGARETKA-super wygląda i smakuje

4.38 (13 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto wspaniale smakuje i ślicznie wygląda. Na pewno zwróci uwagę każdego. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu, warstwy ciasteczek margaretek oraz galaretki cytrynowej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Duża blaszka ok 25x35cm



    BISZKOPT KAKAOWY

    -4 jajka

    -1/3 szkl cukru

    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    -1 łyżka kakao ciemnego

    -niepełna szkl mąki pszennej tortowej



    KREM

    -1200 ml mleka

    -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

    -1 łyżka mąki ziemniaczanej

    -0,5 szkl cukru

    -300g masła



    DODATKOWO

    -kruche ciastka w kształcie kwiatków z marmoladą

    -2 galaretki cytrynowe

    -800ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.38 (13 ocen)

Łatwe ciasto margaretka-super wygląda i smakuje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek robimy bazę kremu-do garnka dajemy mleko, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz budynie. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy mieszając. Powstały budyń studzimy.


    BISZKOPT
    żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy na najniższych obrotach.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok 15 min opcja grzanie góra-dół bez termoobiegu.

    Biszkopt studzimy. Ostudzony biszkopt możemy opcjonalnie nasączyć kawą.

    KREM
    Do miski dajemy 300g masła w temp pokojowej, ucieramy je, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Temperatura masła i budyniu musi być taka sama

    Powstały krem wykładamy na biszkopt.

    Wyrównujemy i układamy na nim ciasteczka margaretki.

    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki
    Do miski dajemy 800ml wrzątku, następnie dodajemy do niego 2 galaretki cytrynowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć wykładamy ją na ciasteczka. Ciasto wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.
    I gotowe. Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, pięknie wygląda i jest pyszne. Ciasteczka są mięciutkie. Bardzo polecam :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować