Łatwe Ciasto MARGARETKA-super wygląda i smakuje

  • wyświetlono: 132 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto wspaniale smakuje i ślicznie wygląda. Na pewno zwróci uwagę każdego. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu, warstwy ciasteczek margaretek oraz galaretki cytrynowej.

18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)
  • 30 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Duża blaszka ok 25x35cm



BISZKOPT KAKAOWY

-4 jajka

-1/3 szkl cukru

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 łyżka kakao ciemnego

-niepełna szkl mąki pszennej tortowej



KREM

-1200 ml mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-0,5 szkl cukru

-300g masła



DODATKOWO

-kruche ciastka w kształcie kwiatków z marmoladą

-2 galaretki cytrynowe

-800ml wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Łatwe Ciasto MARGARETKA-super wygląda i smakuje

  • 1. Na początek robimy bazę kremu-do garnka dajemy mleko, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz budynie. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy mieszając. Powstały budyń studzimy.


    BISZKOPT
    żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy na najniższych obrotach.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok 15 min opcja grzanie góra-dół bez termoobiegu.

    Biszkopt studzimy. Ostudzony biszkopt możemy opcjonalnie nasączyć kawą.

    KREM
    Do miski dajemy 300g masła w temp pokojowej, ucieramy je, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Temperatura masła i budyniu musi być taka sama

    Powstały krem wykładamy na biszkopt.

    Wyrównujemy i układamy na nim ciasteczka margaretki.

    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki
    Do miski dajemy 800ml wrzątku, następnie dodajemy do niego 2 galaretki cytrynowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć wykładamy ją na ciasteczka. Ciasto wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.
    I gotowe. Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, pięknie wygląda i jest pyszne. Ciasteczka są mięciutkie. Bardzo polecam :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciasto z galaretkąłatwe ciastopyszne ciastokakaowy biszkoptciasto z ciasteczkamiciasto z krememładne ciastomargaretkaciasto margaretka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne

Dodane przez: smaki-katriny

Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe...

Składa się ono z mięciuteńkiego...

Łatwe ciasto na każdą okazję

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Łatwe ciasto na każdą okazję

Oto przepis na proste w wykonaniu...

Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem- zawsze wychodzi

Dodane przez: smaki-katriny

Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem-...

Ciasto z budyniem i rabarbarem,...

łatwe ciasto z grysikiem i marmoladą

Dodane przez: klementynka

łatwe ciasto z grysikiem i marmoladą

Szybkie, łatwe do przygotowania,tanie...

ciasto po upieczeniu

Dodane przez: kajoko

Pyszne i łatwe ciasto z owocami

Lubię to ciasto, ponieważ szybko...

stefanka

Dodane przez: smaki-katriny

Miodowa Stefanka z kakaową masą grysikową-pyszne...

Składa się ona z trzech miodowych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE