Ciasto zebra /rybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bialka nalezy ubic na sztywno , pod koniec ubijania dodawac stopniowo cukier . Nastepnie nadal ubijajac dodajemy zoltka i miksujemy do polaczenia sie skladnikow.
Make , wode i olej dodajemy stopniowo na przemian i mieszamy drewniana lub silikonowa lyzka -nalezy robic ta czynnosc delikatnie .
Nastepnie ciasto dzielimy na dwie rozne czesci i do jednej dodajemy kakao , a do drugiej dodajemy pozostala make (2 lyzki ).
2.Tortownice o wymiarach 26 cm wykladamy papierem do pieczenia .
Na srodek tortownicy wlewamy na przemian chochelka (najlepiej miec 2 osobne chochelki ) , raz ciemne ciasto , raz jasne .
3.Czas pieczenia:
Ciasto wkladamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy przez 20 minut , nastepnie zwiekszamy temperature do 170 st. i pieczemy przez nastepne 40 minut . Do suchego patyczka.
4.Nastepnie ciasto studzimy i odkrajamy kawalek ciasta , tak by powstala otwarta buzia . Wyciety kawalek bedzie ogonkiem. Ciasto polewamy polewa czekoladowa i przeklejamy nasze lentynki .
Porady
Skladniki na ciasto powinny miec temperature pokojowa !
Komentarze