Ciasto ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne, delikatne ciasto z dodatkiem soczystych, jesiennych owoców i dużej ilości kruszonki...

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek,
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    200g masła lub margaryny,
    szklanka cukru,
    1 budyń waniliowy (40g),
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    łyżka cukru waniliowego,
    szczypta soli,
    500g śliwek.

    Kruszonka:
    100g masła lub margaryny,
    1 i 1/2 szklanki mąki,
    3/4 szklanki cukru,
    łyżeczka cukru waniliowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2a4m43n 1. Miękkie masło utrzeć do białości. Następnie dodać cukier w dwóch partiach i utrzeć na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm.
  • image-0xykhyk 2. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem.

  • image-01977jh 3. Kruszonka : Wszystko wsypać do miski, palcami razem zagniatać, aż utworzy się kruszonka. Posypać wierzch ciasta.

    Piec około godziny w temp. 175-180st.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować