Ciasto ze śliwkami i kruszonką

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasto, śliwki i słodka kruszonka nie ma lepszego połączenia :-)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto (na formę 23 x 38 cm):
    450 g mąki krupczatki + mąka pszenna do podsypania
    200 g cukru kryształu
    250 g masła
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa śliwkowa:
    1,20 kg wypestkowanych śliwek
    150 g cukru kryształu
    małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    2 opakowania budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)

    kruszonka:
    140 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wysiekać z mąką krupczatką. Dodać cukier, jajka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, podsypując mąką pszenną. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość lepkie więc najlepiej je wyłożyć ręką na blachę. Na ciasto wyłożyć masę śliwkową a całość posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Śliwki pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrami i odstawić aż puszczą sok. Następnie zagotować. Budynie rozmieszać w pół szklanki wody. Wlać do gotujących śliwek. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • 3. Składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić aż powstaną grudki ciasta.

Porady

Możemy użyć śliwek mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować