Kruche ciasto, śliwki i słodka kruszonka nie ma lepszego połączenia :-)
60 min
Składniki:
ciasto (na formę 23 x 38 cm):
450 g mąki krupczatki + mąka pszenna do podsypania
200 g cukru kryształu
250 g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śliwkowa:
1,20 kg wypestkowanych śliwek
150 g cukru kryształu
małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 opakowania budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
kruszonka:
140 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wysiekać z mąką krupczatką. Dodać cukier, jajka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, podsypując mąką pszenną. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość lepkie więc najlepiej je wyłożyć ręką na blachę. Na ciasto wyłożyć masę śliwkową a całość posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni.
2.Śliwki pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrami i odstawić aż puszczą sok. Następnie zagotować. Budynie rozmieszać w pół szklanki wody. Wlać do gotujących śliwek. Dokładnie wymieszać i odstawić.
3.Składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić aż powstaną grudki ciasta.
Komentarze