Ciasto z truskawkami

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto ze świeżymi truskawkami

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 jaj

    Dodatkowo:
    500 ml śmietanki 36%
    żelatyna
    2-3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    2 galaretki truskawkowe
    1 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pół szklanki cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i dodajemy do ubitej piany, delikatnie mieszając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy i delikatnie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut.
  • 2. 3 łyżeczki żelatyny wsypujemy do szklanki i zalewamy małą ilością wody. chwilkę czekamy, aż spęcznieje. Gdy to się już stanie dolewamy do pełna wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
    Śmietankę ubijamy, gdy robi się gęstsza dodajemy cukier i cukier waniliowy, natomiast gdy jest już ubita dodajemy po troszku zimną żelatynę i dalej delikatnie ubijamy. Gotową bitą śmietanę wykładamy na przestudzony biszkopt.
  • 3. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy, po czym przekrawamy na pół i układamy obok siebie na bitej śmietanie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.
    Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody, studzimy i czekamy, aż zaczną tężeć, dopiero wtedy wylewamy na truskawki i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki.

Porady

Galaretki warto przygotować wcześniej, gdyż ich tężenie potrwa ok. 2-3 godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować