Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pół szklanki cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i dodajemy do ubitej piany, delikatnie mieszając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy i delikatnie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut.
2.3 łyżeczki żelatyny wsypujemy do szklanki i zalewamy małą ilością wody. chwilkę czekamy, aż spęcznieje. Gdy to się już stanie dolewamy do pełna wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy, gdy robi się gęstsza dodajemy cukier i cukier waniliowy, natomiast gdy jest już ubita dodajemy po troszku zimną żelatynę i dalej delikatnie ubijamy. Gotową bitą śmietanę wykładamy na przestudzony biszkopt.
3.Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy, po czym przekrawamy na pół i układamy obok siebie na bitej śmietanie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody, studzimy i czekamy, aż zaczną tężeć, dopiero wtedy wylewamy na truskawki i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki.
Porady
Galaretki warto przygotować wcześniej, gdyż ich tężenie potrwa ok. 2-3 godzin.
Komentarze