Pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy do miski, posypujemy solą i cukrem. Wlewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy olej, mąkę i mieszamy. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy 4 części i każdą wałkujemy. Na rozgrzaną patelnie o średnicy 26 cm, kładziemy placka i podpiekamy ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie ściągamy ciasto i podpieczoną stronę smarujemy koncentratem pomidorowym, z kartonika. Na wierzch wykładamy cebulę, salami lub szynkę, pieczarki i resztę warzyw. Posypujemy suszonym oregano, a na wierzch dajemy starty ser. Ponownie rozgrzewamy patelnię i kładziemy pizze. Smażymy na małym ogniu i pod przykryciem ok. 20 minut.
Podawać z dowolnym sosem
Komentarze