Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Ciasto wylewamy do formy(25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Biszkopt pieczemy 30 min.
2)Masa:
2 szkl mleka zagotować z cukrem i olejkiem cytrynowym. W 1/2 szkl mleka rozmieszać budyń i wlać do gotującego się mleka.Wystudzić
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając ostudzony budyń i serki.W 1/3 szkl gorącej wody rozpuścić żelatynę lekko przestudzić.Wlać do masy cały czas miksując.
3)Galaretkę rozpuścić zgodnie jak na opakowaniu.Truskawki pokroić w ćwiartki.
Na biszkopcie rozsmarować masę. Ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki.
Komentarze