Ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne ciasto rozpływające się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    1 op. cukru waniliowego 16g
    1/2 szkl mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    3/4 szkl cukru
    250g margaryny
    1 op. budyniu waniliowego
    1/2 olejku cytrynowego
    2 1/2 szkl mleka 3,2%
    2 serki homogenizowane waniliowe 150g
    1 łyżeczka żelatyny
    1/3 szkl gorącej wody
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 op. galaretki truskawkowej
    0,5 kg truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Ciasto:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Ciasto wylewamy do formy(25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Biszkopt pieczemy 30 min.

    2)Masa:
    2 szkl mleka zagotować z cukrem i olejkiem cytrynowym. W 1/2 szkl mleka rozmieszać budyń i wlać do gotującego się mleka.Wystudzić
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając ostudzony budyń i serki.W 1/3 szkl gorącej wody rozpuścić żelatynę lekko przestudzić.Wlać do masy cały czas miksując.

    3)Galaretkę rozpuścić zgodnie jak na opakowaniu.Truskawki pokroić w ćwiartki.

    Na biszkopcie rozsmarować masę. Ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować