Czekoladowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne czekoladowe ciasto do kawy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 1/2 szkl mąki tortowej
    1 szkl cukru
    4 żółtka
    1 jajko
    250g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 olejku arakowego
    2 1/2 łyżki kakao
    5 łyżek śmietany 18%
    Masa1:
    2 szkl orzechów grubo mielonych
    250 g margaryny
    3/4 szkl cukru
    łyżka śmietany 18%
    1 duży budyń waniliowy
    3 łyżki kakao
    Masa2:
    400g dżemu wiśniowego
    1 galaretka wiśniowa

Czekoladowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części.1 część wyłożyć na blaszkę (24x39)wyłożoną papierem do pieczenia.Placek piec 20 min. w 180 stopniach. Pozostałe upiec w ten sam sposób.

    2)Margarynę rozpuszczamy z cukrem, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao i śmietanę.Ciepłą wylewamy na 1 płat ciasta i przykrywamy drugim.

    3)Dżem podgrzewamy i dodajemy galaretkę .Wylewamy na 2 płat ciasta i przykrywamy 3 płatem. Ciasto wkładamy do lodówki na 4 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy