Lekki biszkopt, truskawkowa pianka, galaretka z truskawkami i bita śmietana. Całość oprószona cynamonem dla podkreślenia smaku. Pyszne, choć na pewno kaloryczne :)
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
Wartwa: pianka truskawkowa
2 "Śnieżki" i 2 szklanki mleka
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek
Warstwa: galaretka z truskawkami
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wrzątku
truskawki - ilość wg uznania
Warstwa: śmietanowa
2 śmietany 36% - razem 0,5 litra
cukier puder - łyżeczka
truskawki do udekorowania
cynamon do oprószenia
Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt- u mnie w blaszce 30 na 20 cm.
Białka ubić na gęstą pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku. Jak powstanie gęsta masa jajeczna dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec około 30 minut w 160-170 st. Wystudzić, przeciąć na 2 części.
Pianka truskawkowa:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, ale pilnować aby była płynna.
2 szklanki mleka wlać do wysokiego naczynia, wsypać Śnieżki, ubijać około 4 minut na najwyższych obrotach. Następnie delikatnie wlać tężejącą galaretkę truskawkową. Na pierwszym biszkopcie rozprowadzić 3/4 powstałej masy, przykryć drugim biszkoptem, następnie rozprowadzić pozostałą 1/4 część masy. Schłodzić w lodówce.
2.Warstwa: galaretka z truskawkami:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić.
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze cząsteczki, ułożyć na piance truskawkowej, zalać tężejącą galaretką.Schłodzić w lodówce.
3.Warstwa śmietanowa:
Schłodzoną śmietanę ubić, dosłodzić do smaku cukrem pudrem, rozłożyć równomiernie na galaretce. Schłodzić w lodówce. Oprószyć cynamonem i udekorować świeżymi truskawkami.
Komentarze