Ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lekki biszkopt, truskawkowa pianka, galaretka z truskawkami i bita śmietana. Całość oprószona cynamonem dla podkreślenia smaku. Pyszne, choć na pewno kaloryczne :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    Wartwa: pianka truskawkowa
    2 "Śnieżki" i 2 szklanki mleka
    2 galaretki truskawkowe
    1,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek
    Warstwa: galaretka z truskawkami
    2 galaretki truskawkowe
    1,5 szklanki wrzątku
    truskawki - ilość wg uznania
    Warstwa: śmietanowa
    2 śmietany 36% - razem 0,5 litra
    cukier puder - łyżeczka
    truskawki do udekorowania
    cynamon do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Upiec biszkopt- u mnie w blaszce 30 na 20 cm.
    Białka ubić na gęstą pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku. Jak powstanie gęsta masa jajeczna dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec około 30 minut w 160-170 st. Wystudzić, przeciąć na 2 części.

    Pianka truskawkowa:
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, ale pilnować aby była płynna.
    2 szklanki mleka wlać do wysokiego naczynia, wsypać Śnieżki, ubijać około 4 minut na najwyższych obrotach. Następnie delikatnie wlać tężejącą galaretkę truskawkową. Na pierwszym biszkopcie rozprowadzić 3/4 powstałej masy, przykryć drugim biszkoptem, następnie rozprowadzić pozostałą 1/4 część masy. Schłodzić w lodówce.
  • Ciasto z truskawkami 2. Warstwa: galaretka z truskawkami:
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić.
    Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze cząsteczki, ułożyć na piance truskawkowej, zalać tężejącą galaretką.Schłodzić w lodówce.
  • Ciasto z truskawkami 3. Warstwa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietanę ubić, dosłodzić do smaku cukrem pudrem, rozłożyć równomiernie na galaretce. Schłodzić w lodówce. Oprószyć cynamonem i udekorować świeżymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować