Ciasto z masą z białej czekolady i truskawkową wstawką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z masą z białej czekolady i truskawkową wstawką.
Blacha 25x30cm

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jaj,
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    400 g białej czekolady
    500 g serka mascarpone
    700 ml śmietany 36%

    Żelka truskawkowa:
    500g truskawek świeżych lub mrożonych,
    60g cukru
    5-6 łyżek soku z cytryny
    16g żelatyny+ 4 łyżki zimnej wody
    Dodatkowo:
    Paczka herbatników
    50g białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasto z masą z białej czekolady i truskawkową wstawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i ubijać dalej, następnie powoli dodawać po jednym żółtku. Gotową masę jajeczną połączyć z przesianą mąką z proszkiem za pomocą drewnianej łyżki, powoli mieszając. Ciasto wylać na blaszkę 25x30cm. Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut.

    Krem:
    Białą czekoladę połamać, dodać do śmietanki. Mieszając, rozpuścić w garnku na wolnym ogniu. Ważne, aby nie zagotować śmietany. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, a następnie dobrze schłodzić najlepiej pozostawić masę w lodówce na całą noc. Następnego dnia w misie miksera ubijać na średnich obrotach masę śmietanową z mascarpone do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ważne aby nie ubijać za długo aby masa się nie przebiła.
    Żelka truskawkowa:
    Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na około 10 minut.
    Umyte truskawki zagotować z cukrem i sokiem z cytryny a następnie zmiksować. Do gorącej masy truskawkowej dodać żelatynę ( palnik z gazem musi być wyłączony). Wystudzić

    Przełożenie:
    1/3 biszkoptu- 1/3 masy śmietanowej- herbatniki- gęstniejąca żelka truskawkowa- biszkopt- 1/3 masy śmietanowej- biszkopt- 1/3 masy śmietanowej- posypać startą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować