Ciasto z masą z białej czekolady i truskawkową wstawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i ubijać dalej, następnie powoli dodawać po jednym żółtku. Gotową masę jajeczną połączyć z przesianą mąką z proszkiem za pomocą drewnianej łyżki, powoli mieszając. Ciasto wylać na blaszkę 25x30cm. Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut.
Krem:
Białą czekoladę połamać, dodać do śmietanki. Mieszając, rozpuścić w garnku na wolnym ogniu. Ważne, aby nie zagotować śmietany. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, a następnie dobrze schłodzić najlepiej pozostawić masę w lodówce na całą noc. Następnego dnia w misie miksera ubijać na średnich obrotach masę śmietanową z mascarpone do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ważne aby nie ubijać za długo aby masa się nie przebiła.
Żelka truskawkowa:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na około 10 minut.
Umyte truskawki zagotować z cukrem i sokiem z cytryny a następnie zmiksować. Do gorącej masy truskawkowej dodać żelatynę ( palnik z gazem musi być wyłączony). Wystudzić
Przełożenie:
1/3 biszkoptu- 1/3 masy śmietanowej- herbatniki- gęstniejąca żelka truskawkowa- biszkopt- 1/3 masy śmietanowej- biszkopt- 1/3 masy śmietanowej- posypać startą czekoladą
Komentarze