Tort urodzinowy z masą z białej czekolady

  • wyświetlono: 23026 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepyszny tort na biszkopcie, który zawsze się udaje. Do tego aksamitna masa z białej czekolady, której słodycz przełamana jest kwaskową nutą dżemu porzeczkowego.

  • 150min

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy

Masa:
500ml śmietany kremówki (od 30 do 36%)
3 czekolady białe
1 śmietana "Śnieżka" w proszku
ew. łyżeczka żelatyny

Poncz:
mocna herbata
alkohol- wg uznania (wódka, rum) lub sok owocowy

Dodatkowo- słoik dżemu z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy z masą z białej czekolady

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier wraz z cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku, następnie przesiane mąki- delikatnie wymieszać. Biszkopt pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia. Na tortownicę o średnicy 22cm wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC, piec ok. 30-35 minut (można delikatnie sprawdzić patyczkiem). Wyłączyć piekarnik, uchwycić formę przez ściereczkę i upuścić formę na podłogę z ok. 50-60cm (podłożyć koc lub ściereczkę). Wstawić ponownie do uchylonego piekarnika i wystudzić w ten sposób.
    Zimny biszkopt przekroić na 3 części.

    Masa:
    Wieczorem dzień przed przygotowaniem tortu 3 czekolady rozpuścić w śmietanie kremówce- nie doprowadzić do wrzenia, jedynie podgrzać do rozpuszczenia. Włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać suchą śmietanę "Śnieżkę" i ewentualnie 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody (żelatynę oczywiście wlewać chłodną).

    Blaty lekko nasączyć ponczem, pierwszy posmarować dżemem porzeczkowym, na to dać warstwę masy, przykryć drugim blatem, który również należy posmarować dżemem i położyć na to masę, przykryć ostatnim blatem. Całość pokryć masą i udekorować wedle uznania.

Porady

Jest również drugi sposób przygotowania masy. Zimną kremówkę należy ubić, a następnie dodać do niej powoli chłodną- uprzednio rozpuszczoną- czekoladę. Pierwszy sposób jest jednak pewniejszy, ponieważ śmietana nie zważy się i nie powstaną w niej grudki zbyt szybko stężałej czekolady.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

tort urodzinowy z owocami

Dodane przez: klementynka

tort urodzinowy z owocami

W środku ma mnóstwo jagód, truskawek,...

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Tort upiekłam na 1. urodziny mojej...

Tort z truskawkami i biała czekolada

Dodane przez: kamila19851

Tort z truskawkami i białą czekoladą

Taki oto tort przygotowałam na...

Sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z białą czekoladą

Delikatny, rozpływający się w ustach...

Tort jagodowy z kokosem i białą czekoladą

Dodane przez: akrobatka22

Tort jagodowy z kokosem i białą czekoladą

Zrobiłam go na 41 urodziny taty....

image-0lw1yv2

Dodane przez: palulka

Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady

Tort zrobiłam na 5 rocznicę ślubu.Pamiętam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.