1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 20 min
2.Masa kiwi:
Kiwi obrać i pokroić w kawałki różnej wielkości. 2 szkl wody zagotować, a w pozostałej szklance wody rozmieszać kisiele, budyń i mąkę ziemniaczaną, roztwór wlać do gotującej się wody. Następnie dodać margarynę oraz owoce, wszystko razem chwilę gotować aby składniki się razem połączyły. Przestudzić lekko i wylać na biszkopt. Na ciepłej jeszcze masie poukładać herbatniki.
3.Masa budyniowa:
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu lecz jedynie w 3 szklankach mleka. Gorący wylać na herbatniki. Posypać kakao.
4.Masa śmietanowa:
Galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szkl wody. Wylać na talerz, gdy stężeje pokroić w kostkę. Galaretkę kiwi rozpuścić w 1 szkl wody przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wlać tężejącą galaretkę kiwi zmiksować. Do śmietany dodać kostkę z galaretki delikatnie wymieszać łyżką. Przelać na zimną masę budyniową. Posypać kokosem.
Komentarze