Ciasto z kiwi

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lekkie, puszyste, orzeźwiające

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kiwi:
    1 kg kiwi
    2 kisiele cytrynowe
    Galaretka kiwi lub agrestowa
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    2 łyżki margaryny lub masła
    3 szkl wody
    herbatniki

    Masa budyniowa:
    3 szkl mleka
    2 budynie waniliowe z cukrem
    kakao

    Masa śmietanowa:
    330 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    Galaretka agrestowa
    Galaretka kiwi
    Kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 20 min
  • 2. Masa kiwi:
    Kiwi obrać i pokroić w kawałki różnej wielkości. 2 szkl wody zagotować, a w pozostałej szklance wody rozmieszać kisiele, budyń i mąkę ziemniaczaną, roztwór wlać do gotującej się wody. Następnie dodać margarynę oraz owoce, wszystko razem chwilę gotować aby składniki się razem połączyły. Przestudzić lekko i wylać na biszkopt. Na ciepłej jeszcze masie poukładać herbatniki.
  • 3. Masa budyniowa:
    Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu lecz jedynie w 3 szklankach mleka. Gorący wylać na herbatniki. Posypać kakao.
  • 4. Masa śmietanowa:
    Galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szkl wody. Wylać na talerz, gdy stężeje pokroić w kostkę. Galaretkę kiwi rozpuścić w 1 szkl wody przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wlać tężejącą galaretkę kiwi zmiksować. Do śmietany dodać kostkę z galaretki delikatnie wymieszać łyżką. Przelać na zimną masę budyniową. Posypać kokosem.

Porady

Blaszka o wymiarach:25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować