Ciasto z kawą i kremem truskawkowym

4.51 (142 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

:-) Gorąco polecam(-:

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Upiec cienki biszkopt ciemny

    Ciasto z kawą:
    9 jajek
    25 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    12 dag mąki pszennej
    8 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kawy mielonej

    Masa truskawkowa:
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    40 dag truskawek (zmiksowanych)
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z kawą i kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z kawą i kremem truskawkowym 1. Ciasto z kawą:
    Z białek i cukru i cukru waniliowego ubić pianę na sztywno i podzielić na dwie części. Do jednej części stopniowo dodawać wszystkie żółtka, nie przerywając ubijania. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, lekko mieszając. Do drugiej części piany dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, również lekko mieszając. Na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę (25/35 cm.) wyłożyć ciasto żółte i posypać suchą zmieloną kawą. Na wierzch kłaść łyżką porcje ciasta białego. Piec w temp. 150*C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić na dwa placki.
  • 2. Masa truskawkowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo małymi porcjami dodawać zmiksowane truskawki, ciągle ucierając. Podzielić na dwie części.
  • 3. Przełożenie:
    Ciasto żółte dolne - 1/2 masy truskawkowej - biszkopt ciemny - 1/2 masy truskawkowej - ciasto (górne).

Porady

Jeśli masa się wam zważy (tak było w moim przypadku) postawcie naczynie z masą nad gotującą się wodą i ubijajcie chwilę mikserem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.46 (154 ocen)

Ciasto z kawą

To może cię zainteresować