Ciasto z kawą i kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto z kawą:
Z białek i cukru i cukru waniliowego ubić pianę na sztywno i podzielić na dwie części. Do jednej części stopniowo dodawać wszystkie żółtka, nie przerywając ubijania. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, lekko mieszając. Do drugiej części piany dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, również lekko mieszając. Na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę (25/35 cm.) wyłożyć ciasto żółte i posypać suchą zmieloną kawą. Na wierzch kłaść łyżką porcje ciasta białego. Piec w temp. 150*C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić na dwa placki.
2.Masa truskawkowa:
Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo małymi porcjami dodawać zmiksowane truskawki, ciągle ucierając. Podzielić na dwie części.
3.Przełożenie:
Ciasto żółte dolne - 1/2 masy truskawkowej - biszkopt ciemny - 1/2 masy truskawkowej - ciasto (górne).
Porady
Jeśli masa się wam zważy (tak było w moim przypadku) postawcie naczynie z masą nad gotującą się wodą i ubijajcie chwilę mikserem.
Komentarze