ciasto z jeżynami i budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z jeżynami i budyniową pianką, które szybko się robi i zawsze wychodzi.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 25cm:
    na ciasto:

    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 schłodzonych żółtek
    szczypta soli

    na budyniową piankę:
    5 białek w temperaturze pokojowej
    niecała szklanka cukru
    2 x 40 g budyniu waniliowego w proszku
    1/2 szklanki oleju

    dodatkowo:
    2 szklanki jeżyn
    cukier puder do posypania
    szklanka ma pojemność 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pianka

Ciasto z jeżynami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z jeżynami i budyniową pianką 1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek, cukier, masło oraz żółtka i wyrabiam z nich ciasto, które dzielę na dwie części. Obie owijam folią i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut.
    Wyciągam jedną część ciasta zamrażalnika i ścieram na tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można również kawałek po kawałku przyklejać ciasto do papieru na blaszce tak aby ciasto pokryło całe dno. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 15 minut.
    W międzyczasie ubijam pianę z białek na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier oraz budyń. Następnie wolnym strumieniem wlewam olej. Masę wylewam na podpieczony spód. Na masę kładę jeżyny a następnie ścieram drugą część ciasta tak aby przykryła jeżyny.
    Piekę dalsze 40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Kiedy ostygnie posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować