Ciasto z gotowaną śmietaną

4.48 (156 ocen)

  • 30 min

Kruche blaty ciasta na bazie amoniaku, które nie wymagają ,,leżakowania" by zmięknąć. A do tego krem z gotowanej śmietany, rozpływający się w ustach, a całość przyjemne ,,ukwasza'' dżem porzeczkowy. Polecam:))

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka śmietany 18%
    3/4 szklanki cukru
    200g margaryny
    3 jajka
    2 łyżeczki amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem śmietanowy:
    3 szklanki śmietany 18%
    ½ szklanki cukru
    50g margaryny
    2 cukry waniliowe
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    Dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
    Płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z gotowaną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W większym naczyniu amoniak połączyć ze śmietaną i proszkiem do pieczenia. Mąkę posiekać z margaryną oraz z pozostałymi składnikami, zarobić gładkie elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części, każdą rozwałkowana taką samą wielkość. Piec osobno w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15minut, do złotego koloru. Ostudzić.
  • 2. Krem śmietanowy: Margarynę roztopić, dodać do niej śmietany i cukry. Podgrzewać, aż śmietana się zagotuje, cały czas mieszając gotować ok. 4 – 5 minut. Po tym czasie obie mąki rozrobić w ½ szklanki wody, wlać do gotującej się śmietany. Cały czas mieszając gotować, aż zgęstnieje. Połowę gorącej masy wyłożyć na placek, przykryć drugim, posmarować go dżemem, nałożyć ostatni placek i pozostałą masę. Wierzch posypać migdałami. Zostawić do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować