Kruche blaty ciasta na bazie amoniaku, które nie wymagają ,,leżakowania" by zmięknąć. A do tego krem z gotowanej śmietany, rozpływający się w ustach, a całość przyjemne ,,ukwasza'' dżem porzeczkowy. Polecam:))
Ciasto z gotowaną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W większym naczyniu amoniak połączyć ze śmietaną i proszkiem do pieczenia. Mąkę posiekać z margaryną oraz z pozostałymi składnikami, zarobić gładkie elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części, każdą rozwałkowana taką samą wielkość. Piec osobno w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15minut, do złotego koloru. Ostudzić.
2.Krem śmietanowy: Margarynę roztopić, dodać do niej śmietany i cukry. Podgrzewać, aż śmietana się zagotuje, cały czas mieszając gotować ok. 4 – 5 minut. Po tym czasie obie mąki rozrobić w ½ szklanki wody, wlać do gotującej się śmietany. Cały czas mieszając gotować, aż zgęstnieje. Połowę gorącej masy wyłożyć na placek, przykryć drugim, posmarować go dżemem, nałożyć ostatni placek i pozostałą masę. Wierzch posypać migdałami. Zostawić do ostudzenia.
Komentarze